Toegang tot 645 fulltext e-journals met SAGE Premier

Saxion Bibliotheek heeft haar databankaanbod uitgebreid met een licentie op SAGE Premier.

Sage Premier is een Engelstalige databank die toegang geeft tot 645 peer-reviewed, fulltext tijdschriften van diverse vakgebieden en onderwerpen.
Een ‘peer-reviewed’ wetenschappelijk artikel is een artikel dat is getoetst door vakgenoten. Bij deze toetsing wordt beoordeeld of het artikel aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet. Alle artikelen die je in SAGE Premier vindt, zijn dus getoetst door medeonderzoekers van de auteur van het artikel. Op deze manier wordt de kwaliteit van een in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd artikel gewaarborgd.

Ga via de Databanken A-Z naar SAGE Premier en zoek naar specifieke artikelen of doorzoek (browse) het aanbod van tijdschriften op titel op discipline.
Het aanbod van de tijdschriften dekt een breed scala aan onderwerpen op gebied van Health Sciences, Life & Biomedical Sciences, Materials Science & Engineering en Social Sciences & Humanties. In laatstgenoemde rubriek vind je bijvoorbeeld interessante tijdschriftentitels op gebied van Economics & Development, Education en Marketing & Hospitality.

De collega’s van Hospitality Business School reageerden heel enthousiast over deze nieuwe aanwinst. Eindelijk zijn nu ook belangrijke tijdschriften beschikbaar die voorheen achter (electronisch) slot en grendel zaten.

Wil je kennismaken met deze nieuwe bron, bekijk dan onderstaande kennisclip!

Benchmark van facilitaire kosten

(bron: www.nfcindex.nl)

Netherlands Facility Costs Index (NFC Index) is een onafhankelijke coöperatie die de Nederlandse markt jaarlijks voorziet van een objectieve en actuele benchmark van de facilitaire kosten. De coöperatie verzamelt jaarlijks de facilitaire kosten voor werkplekken in kantooromgevingen, de facilitaire kosten per m2 bruto vloeroppervlak en per patiënteneenheid in zorg en per m2 bruto vloeroppervlak in het onderwijs. Sinds enkele jaren plaatst NFC Index de kosten in de context van serviceniveaus, duurzaamheid en klanttevredenheid.

NFC Index heeft een nieuwe website. De gehele content is herschreven en de vormgeving en indeling zijn aangepast. Op de website vind de bezoeker de online benchmark tool, waarmee hij kosteloos kennis kan maken met het benchmarkproces.
De bezoeker kan zijn facilitaire kosten vergelijken met een virtuele maar realistische index. Op die manier krijgt hij inzicht in de waarde van benchmarken voor zijn organisatie.

Benieuwd naar de vernieuwde website, klik dan hier!

Meer info en interessante artikelen over (FM) benchmarking vind je in de FactoMedia-base, toegankelijk via Databanken A-Z op onze website.
 

Saxion in regionale kranten

Benieuwd naar berichtgeving over Saxion in De Stentor of Tubantia?

Maak dan gebruik van de nu uitgebreide versie van Lexis Nexis Academic -  News Portal NL.
Waren er voorheen alleen maar landelijke dagbladen, zoals Volkskrant, NRC en Algemeen Dagblad beschikbaar, zo krijg je nu ook toegang tot vrijwel alle artikelen uit de laatste jaargangen van de meeste regionale dagbladen, inclusief Stentor en Twentsche Courant Tubantia.
Daarnaast biedt de uitgebreide versie van Lexis ook nieuws van persbureaus en zo'n 40 zakelijke tijdschriften en opiniebladen als Elsevier en Vrij Nederland.

Klik hier voor de volledige titellijst!

Je vindt de databank op de bibliotheekwebsite bij Databanken A-Z.

Wil je zoeken naar artikelen in een specifieke bron, maak dan gebruik van uitgebreid zoeken (Power Search) waar je een bron kunt selecteren.

Meer info en uitleg over Lexis Nexis Academic vind je in deze blogs:

Artikelen uit LexisNexis in Blackboard
Actueel nieuws via LexisNexis
Krantenarchief van LexisNexis

 

 

Wikivoyage

Iedereen kent Wikipedia, de online encyclopedie. Maar ken je ook Wikivoyage?
Via een collega werd ik getipt over dit nieuwe project van Wikimedia.

Over dit project:

"Wikivoyage is een project om een vrije, volledige, actuele en betrouwbare wereldwijde reisgids te maken. Het is gemaakt in samenwerking door Wikireizigers vanuit de hele wereld."

Momenteel staan in Wikivoyage iets meer dan 3300 artikelen in het Nederlands. Deze artikelen gaan over reisbestemmingen wereldwijd. Via de Etalage van Wikivoyage word je op artikelen geattendeerd die gebruikers van Wikivoyage bijzonder waarderen en die aan bepaalde standaarden voldoen.

In de Engelse versie van Wikivoyage staan al meer dan 27000 artikelen.

Ik kan me voorstellen dat Wikivoyage een mooi "vertrek-"punt kan zijn voor de voorbereiding van een reis, maar ook basisinformatie kan leveren voor een opdracht van een student van HTRO of TM.

Saxion Bibliotheek heeft een selectie gemaakt voor  (digitale) informatiebronnen op gebied van Toerisme. Zie daarvoor de rubriek Hospitality and recreation in Informatie op onderwerp op onze website.

 

Hiding eggs and Paaspop

(source: www.holland.com)

Easter in Holland

Most of the Dutch do not work on Easter Sunday and Monday and traditionally gather with friends and family for a lovely meal. The day may involve a big breakfast with eggs, Easter bread and butter lambs, a comprehensive brunch with stuffed eggs and smoked salmon, or roast lamb for dinner.

In addition to lots of food, there is a tradition in Holland to hide real painted or chocolate Easter eggs for children, which they then have to find. Another tradition is to decorate eggs with children before Easter Sunday.

Beside the traditional Easter activities with family, there are many Easter festivals in Holland. Examples are Paaspop in Schijndel, Den Hout, and Zieuwent in Gelderland. Others light traditional Easter fires (particularly in the East of Holland) and organise Easter markets. So there is plenty to see and do in Holland during Easter weekend.

Do you want to know more about events visit the website of Holland.com. Anything you ever wanted to know about Holland you will find on this website! Holland.com offers loads of information and inspiration.

For the hospitality and tourism professionals there is the website of the NBTC, the Dutch organisation which is responsible for promoting the Netherlands nationally and internationally.

HAPPY EASTER!

 

Artikelen uit LexisNexis in Blackboard

Voor alle artikelen uit LexisNexis Academic news portal geldt dat hergebruik van materiaal in (digitale) course-packs en electronische leeromgevingen is toegestaan.

Dat betekent voor Saxion dat  toestemming is verleend om in de Blackboard omgeving bestanden van artikelen op te nemen die afkomstig zijn uit LexisNexis Academic news portal.

Het downloaden van artikelen uit LexisNexis is een van de mogelijkheden om materiaal te herbruiken. Daarnaast kun je materiaal ook mailen, printen of een link delen.

Hieronder een korte uitleg van de extra opties waarvan  je bij elke download gebruik kunt maken.

Als je artikelen uit LexisNexis als bestand wilt downloaden kun je kiezen uit verschillende bestandsformaten (WORD doc, HTML, Text of PDF).
WORD doc is standaard ingesteld, maar ik had problemen ermee toen ik een bestand met dat format op mijn tablet wilde openen. Bij PDF format had ik trouwens geen problemen op mijn tablet.

De volgende stap bij het downloaden is om aan te geven welke documenten je wilt downloaden:
wil je ze allemaal opslaan (standard instelling) of ga je voor bepaalde documenten?
Bij de laatste optie moet je wel weten wat de nummers van de betreffende artikelen zijn, je kunt ze helaas niet van tevoren markeren. De artikelnummers vul je dan in, bv. "1, 3, 6-9".  Verder moet je aangeven hoe je de documenten wilt ontvangen: heb je genoeg aan een titellijst van relevante  resultaten of wil je de artikelen fulltext downloaden. Niet onbelangrijk is de optie hoe de fulltext artikelen worden geformateerd. Heb je voorkeur voor een artikel in krantformaat, kies dan de instelling "Deliver in two koloms". Wil je liever een tekst die doorlopt, schakel deze functie dan uit!

Verder nog iets over de paginaindeling van de downloads. Heb je meerdere artikelen die je in een bestand wilt downloaden, kan het handig zijn om elk artikel op een nieuwe pagina te laten beginnen. In dat geval kies je voor optie "Each document on a new page". Wil je de artikelen uitprinten en wil je papier besparen, zou je kunnen kiezen voor de optie "End page" want dan krijg je alle artikelen achter elkaar doorlopend  in een document. Handig is ook de optie op het gedownloade bestand van een voorpagina te voorzien, waarop je extra informatie zoals een titel kan toevoegen aan je document.

Bij het downloaden zit ook de mogelijkheid om te kiezen voor een lettertype; standaardinstelling is Times New Roman, maar je kunt ook  voor Arial of Courier kiezen. Tenslotte de niet onbelangrijke optie om de kunnen bepalen of je de zoekwoorden wel of niet vetgedrukt/onderstreept in het gedownloade artikel wilt hebben.

Bovenstaande opties gelden trouwens ook als je artikelen wilt  mailen of printen.

Toegang tot LexisNexis Academic news portal krijg je via saxionbibliotheek.nl.

Wil je de belangrijkste functies van LexisNexis nog eens op een rij, kijk dan naar deze korte Kennisclip van Saxion Bibliotheek!

 

 

 

Zoeken in Finance & ControlBase sterk verbeterd

(bron: kluwermanagement.nl)

Kluwer heeft de zoekfunctionaliteit van het online archief van de onderdelen KluwerManagement en KluwerFinancieelManagement sterk verbeterd.

Saxion Bibliotheek heeft een licentie op het pakket Finance & Control dat toegang biedt tot het tijdschrift Finance & Control en de internetbase Finance & ControlBase
De base en het archief van het  tijdschrift  zijn nu sneller en gemakkelijker doorzoekbaar.
Het is nu mogelijk (via uitgebreid zoeken) zoekresultaten te sorteren op datum, auteur, bron, titel, relevantie.
Ook zijn de filtermogelijkheden sterk verbeterd.
Bij eenvoudig zoeken worden nu automatisch trefwoordsuggesties gegeven.

Kluwer verwacht dat het gebruiksgemak van het online archief met deze mogelijkheden is toegenomen.

Uitproberen? Ga naar Databanken A-Z op  www.saxionbibliotheek.nl!

NB.  Via bovenstaande link is de databank voor studenten en medewerkers van Saxion ook van huis uit toegankelijk.

Actueel nieuws via LexisNexis

Deze week wil ik de actualiteit van LexisNexis onder de aandacht brengen. Want via LexisNexis kun je het actuele nieuws op de voet  volgen, omdat de artikelen van alle dagbladen die in LexisNexis zitten vlak na publicatie worden toegevoegd aan de databank.

Wil je bijvoorbeeld in kaart brengen wat vandaag en afgelopen week in de Nederlandse dagbladen is gepubliceerd met betrekking tot het gijzelingsdrama in Algerije, maak dan gebruik van de Power Search optie in LexisNexis.

Ga via saxionbibliotheek.nl naar Databanken A-Z en klik op LexisNexis. Kies in het linkerveld voor de optie Power Search.

Je krijgt het zoekscherm van Power Search in beeld waarbij ingesteld is dat je gaat zoeken met Terms & Connectors. Dat betekent dat je alle zoekwoorden die je in het zoekveld invoert moet combineren met AND, OR or NOT, zogenaamde  Booleaanse operatoren.

Voor onze zoekvraag vul ik in het zoekveld de zoektermen in "gijzeling AND algerije". Mijn resultaat wil ik graag beperken tot de berichtgeving van afgelopen week, daarom vul ik bij de optie Specify Date in "Previous week".

Wat de bronnen betreft,  ga ik zoeken "in all Dutch News", want ik wil graag weten wat de berichtgeving van verschillende kranten is.

Ik klik op Search en enkele seconden later heb ik meer dan 30 resultaten op het scherm. In de linker kolom van het scherm bij Sources kan ik  zien hoeveel artikelen per krant zijn gepubliceerd. Aan mij nu de keuze om verder te gaan met het doornemen van alle resultaten of misschien alleen de artikelen die vermeld staan bij een bepaalde bron.

Kortom: LexisNexis is niet alleen Krantenarchief maar ook een actuele nieuwsbron!

 

Krantenarchief van LexisNexis

Afgelopen vrijdag las ik in de Volkskrant het artikel "Waarin ondernemen en yahtzee overeenkomen" van Bas Haring, een artikel dat hij heeft geschreven in de reeks "De economie volgens Haring". Ik vond het artikel amusant om te lezen maar ook leerzaam. Bas Haring, filosoof, informaticus en schrijver van populair wetenschappelijk werk, beschrijft in zijn beeldende verhalen de (werking) van de economie voor leken zoals ik.

Ik was door het artikel nieuwsgierig geworden naar meer publicaties in deze reeks. Om de artikelen te kunnen achterhalen, maak ik gebruik van Lexis Nexis Academic. Dat is een database waarin het archief van grote Nederlandse Dagbladen, zoals Volkskrant, NRC en Trouw, doorzoekbaar zijn.
Saxion Bibliotheek heeft een licentie op Lexis Nexis Academic - news portal NL.

Op de bibliotheeksite benader ik de databank via Databanken A-Z.

Voordat ik kan beginnen met zoeken, moet ik akkoord gaan met de licentie; geen probleem en daarna komt het zoekscherm van de "General Search" in beeld. Ik type in dat ik op zoek ben naar haring economie en bij source type kies ik voor de "Volkskrant". Deze zoekactie levert mij 210 resultaten op. Te veel, vind ik zelf!

Daarom klik ik op "Edit search" en schakel ik over naar Power Search, die me meer mogelijkheden biedt, zoektermen te gebruiken. Ik toets in haring and economie en beperk het met de source "Volkskrant". Er rollen weer 210 resultaten uit, waaronder ook artikelen over visvangst. Dat interesseert me niet. Ik wil de artikelen uit de reeks van Bas Haring over de economie.

Terug via "Edit search" en deze keer kies ik voor "Natural language" en vul (tussen aanhalingstekens!) de titel van de reeks in:  "economie volgens haring".  En het resultaat is doeltreffend: 19 artikelen staan op mijn scherm.
Ik besluit om alle artikelen naar mijn e-mail adres te laten sturen. Via het mail icoontje krijg ik een apart scherm waarin ik mijn e-mail adres invul en aangeef dat ik alle artikelen wil ontvangen. Per druk op de knop verstuur ik mijn verzoek en binnen een minuut heb ik een bericht in mijn mailbox met als bijlage een Word-document met alle 19 artikelen. (Gebruik je een tablet kies dan voor het versturen van de documenten voor pdf-format!)

Dat is makkelijk!

Wil je ook zoeken in het krantenarchief van LexisNexis Academic -  news portal NL? Klik dan hier!

 

Beleving van Festivals

Door Inge Hermann, docente HTRO, werd ik geattendeerd op de publicatie Festivalbeleving : de waarde van publieks evenementen.
Volgens haar is het een handig boek voor studenten/docenten die te maken hebben met aspecten van festivalbeleving.

In deze publicatie doen redacteur Harry van Vliet, Lector Crossmedia Business en hoofd Crossmedialab van de Hogeschool UTrecht en zijn collega's verslag van het onderzoek naar festivalbeleving dat door het Crossmedialab is uitgevoerd.
Het onderzoek is met een simpele vraag begonnen: waarom gaan mensen naar festivals?
Deze vraag waaierde al snel uit naar een veelheid aan vragen die hiermee samenhangen.

  • Wat zijn festivals überhaupt?
  • Hoe beleven bezoekers festivals?
  • Wat maakt dat ze tevreden zijn of loyale bezoekers worden?
  • Hoe kunnen festivalorganisatoren de beleving sturen?
  • Wat is de invloed van sociale media op de beleving van festivals?


Al deze vragen worden verkend en beantwoord in deze publicatie onder de noemer ‘festivalbeleving’.

De link naar deze online publicatie heb ik laten opnemen in de bibliotheekcatalogus.

Benieuwd naar de publicatie, klik dan hier!

_UNKNOWNTRANSLATION_ / Meer items