Actueel nieuws via LexisNexis

Deze week wil ik de actualiteit van LexisNexis onder de aandacht brengen. Want via LexisNexis kun je het actuele nieuws op de voet  volgen, omdat de artikelen van alle dagbladen die in LexisNexis zitten vlak na publicatie worden toegevoegd aan de databank.

Wil je bijvoorbeeld in kaart brengen wat vandaag en afgelopen week in de Nederlandse dagbladen is gepubliceerd met betrekking tot het gijzelingsdrama in Algerije, maak dan gebruik van de Power Search optie in LexisNexis.

Ga via saxionbibliotheek.nl naar Databanken A-Z en klik op LexisNexis. Kies in het linkerveld voor de optie Power Search.

Je krijgt het zoekscherm van Power Search in beeld waarbij ingesteld is dat je gaat zoeken met Terms & Connectors. Dat betekent dat je alle zoekwoorden die je in het zoekveld invoert moet combineren met AND, OR or NOT, zogenaamde  Booleaanse operatoren.

Voor onze zoekvraag vul ik in het zoekveld de zoektermen in "gijzeling AND algerije". Mijn resultaat wil ik graag beperken tot de berichtgeving van afgelopen week, daarom vul ik bij de optie Specify Date in "Previous week".

Wat de bronnen betreft,  ga ik zoeken "in all Dutch News", want ik wil graag weten wat de berichtgeving van verschillende kranten is.

Ik klik op Search en enkele seconden later heb ik meer dan 30 resultaten op het scherm. In de linker kolom van het scherm bij Sources kan ik  zien hoeveel artikelen per krant zijn gepubliceerd. Aan mij nu de keuze om verder te gaan met het doornemen van alle resultaten of misschien alleen de artikelen die vermeld staan bij een bepaalde bron.

Kortom: LexisNexis is niet alleen Krantenarchief maar ook een actuele nieuwsbron!

 

Krantenarchief van LexisNexis

Afgelopen vrijdag las ik in de Volkskrant het artikel "Waarin ondernemen en yahtzee overeenkomen" van Bas Haring, een artikel dat hij heeft geschreven in de reeks "De economie volgens Haring". Ik vond het artikel amusant om te lezen maar ook leerzaam. Bas Haring, filosoof, informaticus en schrijver van populair wetenschappelijk werk, beschrijft in zijn beeldende verhalen de (werking) van de economie voor leken zoals ik.

Ik was door het artikel nieuwsgierig geworden naar meer publicaties in deze reeks. Om de artikelen te kunnen achterhalen, maak ik gebruik van Lexis Nexis Academic. Dat is een database waarin het archief van grote Nederlandse Dagbladen, zoals Volkskrant, NRC en Trouw, doorzoekbaar zijn.
Saxion Bibliotheek heeft een licentie op Lexis Nexis Academic - news portal NL.

Op de bibliotheeksite benader ik de databank via Databanken A-Z.

Voordat ik kan beginnen met zoeken, moet ik akkoord gaan met de licentie; geen probleem en daarna komt het zoekscherm van de "General Search" in beeld. Ik type in dat ik op zoek ben naar haring economie en bij source type kies ik voor de "Volkskrant". Deze zoekactie levert mij 210 resultaten op. Te veel, vind ik zelf!

Daarom klik ik op "Edit search" en schakel ik over naar Power Search, die me meer mogelijkheden biedt, zoektermen te gebruiken. Ik toets in haring and economie en beperk het met de source "Volkskrant". Er rollen weer 210 resultaten uit, waaronder ook artikelen over visvangst. Dat interesseert me niet. Ik wil de artikelen uit de reeks van Bas Haring over de economie.

Terug via "Edit search" en deze keer kies ik voor "Natural language" en vul (tussen aanhalingstekens!) de titel van de reeks in:  "economie volgens haring".  En het resultaat is doeltreffend: 19 artikelen staan op mijn scherm.
Ik besluit om alle artikelen naar mijn e-mail adres te laten sturen. Via het mail icoontje krijg ik een apart scherm waarin ik mijn e-mail adres invul en aangeef dat ik alle artikelen wil ontvangen. Per druk op de knop verstuur ik mijn verzoek en binnen een minuut heb ik een bericht in mijn mailbox met als bijlage een Word-document met alle 19 artikelen. (Gebruik je een tablet kies dan voor het versturen van de documenten voor pdf-format!)

Dat is makkelijk!

Wil je ook zoeken in het krantenarchief van LexisNexis Academic -  news portal NL? Klik dan hier!

 

Beleving van Festivals

Door Inge Hermann, docente HTRO, werd ik geattendeerd op de publicatie Festivalbeleving : de waarde van publieks evenementen.
Volgens haar is het een handig boek voor studenten/docenten die te maken hebben met aspecten van festivalbeleving.

In deze publicatie doen redacteur Harry van Vliet, Lector Crossmedia Business en hoofd Crossmedialab van de Hogeschool UTrecht en zijn collega's verslag van het onderzoek naar festivalbeleving dat door het Crossmedialab is uitgevoerd.
Het onderzoek is met een simpele vraag begonnen: waarom gaan mensen naar festivals?
Deze vraag waaierde al snel uit naar een veelheid aan vragen die hiermee samenhangen.

 • Wat zijn festivals überhaupt?
 • Hoe beleven bezoekers festivals?
 • Wat maakt dat ze tevreden zijn of loyale bezoekers worden?
 • Hoe kunnen festivalorganisatoren de beleving sturen?
 • Wat is de invloed van sociale media op de beleving van festivals?


Al deze vragen worden verkend en beantwoord in deze publicatie onder de noemer ‘festivalbeleving’.

De link naar deze online publicatie heb ik laten opnemen in de bibliotheekcatalogus.

Benieuwd naar de publicatie, klik dan hier!

De facility manager en duurzaamheid

(bron: FactoMedia-base)

Het belang van duurzaamheid neemt toe. Duurzaam beleid is niet meer weg te denken in de hedendaagse bedrijfsvoering.
Welke rol speelt de facility manager hierin? En wat zijn de uitdagingen voor de toekomst?

Leo Laanen belicht bovenstaande vragen in zijn artikel "Duurzaamheid en de facility manager" (2012).

Het fulltext artikel kan via de FactoMedia-base worden opgevraagd. Saxion Bibliotheek heeft een licentie op deze databank.
Klik hier voor de link naar de databank!

(De databank heeft home access, login met je Saxion account!)

Up-to-date via NRIT Media - Saxion Portal

Elke week ontvang ik de nieuwsbrief NRIT actueel in mijn mailbox omdat de bibliotheek een abonnement heeft op het NRIT magazine. Die nieuwsbrief stuur ik dan (als speciale service) door aan medewekers van HBS.

De digitale nieuwsbrief wordt verstuurd door NRIT Media, een zelfstandige uitgeverij met als specialisme toerisme, recreatie en vrije tijd.

De NRIT Nieuwsbrief is niet alleen interessant  voor HBS docenten maar ook voor studenten en andere medewerkers. Heel envoudig  via de bibliotheekwebsite krijgen alle Saxionners toegang naar het NRIT Media - Saxion Portal.

De portal geeft toegang tot de Kennisbank van NRIT Media waarin je naast de nieuwsbrief ook het digitale archief van het NRIT magazine vindt.

Dus, ben je op zoek naar actuele informatie op gebied van toerisme, recreatie en vrije tijd, ga dan naar de  NRIT Media - Saxion Portal en doorzoek de kennisbank. Dat kan trouwens ook van huis uit!

Of kom naar de bibliotheek in Deventer om de meest actuele aflevering van het NRIT magazine te lezen.

Handboek Ondernemen

(bron: belastingdienst.nl)

Het (digitale) "Handboek Ondernemen" wordt samengesteld door de belastingdienst en is bestemd voor iedereen die in Nederland een onderneming wil starten of al een onderneming drijft, en die daarbij zelf (deels) zijn administratie doet. Het handboek is vooral gericht op de zelfstandige ondernemer, maar ook als de onderneming een andere rechtsvorm heeft, kun je  veel nuttige informatie vinden. In het handboek vind je informatie voor de startende en kleine ondernemer over belastingen, bijdragen en sociale verzekeringspremies. Je krijgt antwoord op vragen die elke ondernemer heeft. Bijvoorbeeld: met welke belastingen krijg je te maken en welke eisen worden aan je administratie gesteld?

Je kunt het Handboek Ondernemen 2012 downloaden via de site van de belastingdienst.


 

 

Hotel Design bij Marcel Wanders

foto: www.hotel-online.com(bron: Volkskrant, 12-11-2012)

Heerlijk om 's morgens bij het ontbijt nog even de (Volks-) krant door te nemen. Een goed moment om o.a. voor mijn blog inspiraties op te doen.

Vandaag liet ik me inspireren door het artikel van Jeroen Junte met de titel "Gave chaos design".

Het gaat daarbij om een rapportage over het Andaz Hotel in Amsterdam, Ooit was het de bieb, nu is het een expressief Amsterdams hotel met vijf sterren. En niemand anders dan de bekende ontwerper Marcel Wanders is verantwoordelijk voor inrichting.

Eerlijk gezegd, zou ik  graag een kijkje willen nemen in Hotel Andaz, omdat volgens Junte "Bezoekers van het splinternieuwe Andaz Hotel aan de Prinsengracht in Amsterdam zich bij binnenkomst Alice in Wonderland zullen wanen". Nou dat klinkt heel bijzonder, toch?

Nieuwsgierig geworden naar het volledige artikel?

Kom dan binnen drie weken naar de bibliotheek en lees het artikel daar aan de gezellige leestafel. In de papieren uitgave van de Volkskrant kun je trouwens ook genieten van het bijbehorende plaatje.  

Ben je niet in de gelegenheid, langs te komen, maak dan gebruik van ons digitaal Krantenarchief Lexis Nexis News Portal NL en zoek het artikel (zonder plaatjes) op. Dan kan trouwens ook van huis uit!

Tip: Kies Power Search, kies voor instelling Natural language, kies source Volkskrant en vul de zoektermen Wanders hotel in.

Trial Accounting and Finance extended!

The trial for the Emerald Subjection Accounting and Finance has been extended till 26th november 2012.

Saxion students and employee's have (home) access to the journals (not the book series!) of this subject collection.

Grap your chance to search fulltext content of several journals of Accounting and Finance:

Below a selection of titles which are available:

•Accounting Research Journal
•Benchmarking: An International Journal
•Business Process Management Journal
•International Journal of Managerial Finance
•Journal of Human Resource Costing & Accounting
•Management Decision
•Qualitative Research in Accounting & Management
•Review of Accounting and Finance
•Sustainability Accounting, Management and Policy Journal
...and more.

>>> Go to the trial!

Tell us what you think about this database!

Write a +/- reaction on this blog or send an email to Doro Heine, accountmanager. You will find the name on Saxion mail.

The trial has been initiated on behalf of FEM academy.

Trial for e-journals collection Accounting and Finance

Today starts the trial for the Emerald Subjection Accounting and Finance.

In the period from 22th october till 11th november 2012 Saxion students and employee's have (home) access to the journals (not the book series!) of this subject collection.

A selection of titles which are available:

 • Accounting Research Journal
 • Benchmarking: An International Journal
 • Business Process Management Journal
 • International Journal of Managerial Finance
 • Journal of Human Resource Costing & Accounting
 • Management Decision
 • Qualitative Research in Accounting & Management
 • Review of Accounting and Finance
 • Sustainability Accounting, Management and Policy Journal

...and more.

Grab your chance and test this database!

We are very curious about your opinion about this database. Please let us know and write a +/- reaction on this blog or send an email to Doro Heine, accountmanager. You will find the name on Saxion mail.

The trial was requested bij faculty FEM.

Bakas' Trendrapport 2013

(bron: bakas.nl)

Op 20 september jl. verscheen het Trendrapport 2013 van trendwatcher Adjiedj Bakas.

Onder de titel ‘Doorbraakinnovaties en nieuw ondernemerschap’ beschrijft Bakas daarin de trends op het gebied van economie, politiek, internet, mode en gadgets voor het komende jaar.

Volgende thema's komen o.a. aan bod:

- Lage rente, loonstijgingen en schulden aflossen
- Teenpreneurs worden stinkend rijk
- De Facebookificatie van de winkel
- Gouden tijden voor de firma Hack&Co
- De belangrijkste trends op gebied van ons voedsel
- De euronuchteren laten van zich horen
- Wie, wat is in/uit in 2013? De lijst!

Nieuwsgierig naar het trendrapport? Klik dan hier!

 

Meer willen weten over trends? Probeer eens de databank Euromonitor Passport GMID die je kan vinden op de bibliotheek website bij Databanken A-Z.

_UNKNOWNTRANSLATION_ / Meer items