Archeologie bronnen

Saxion-studenten die de opleiding Archeologie volgen, kunnen via www.deventerinbeeld.nl gebruik maken van de compleet gedigitaliseerde collectie van Bé Wagenaar. Het gaat hierbij om foto's, tekeningen op schaal, krantenartikelen en notities. De beeldbank www.deventerinbeeld.nl is onderdeel van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek/Saxion Bibliotheek.

Van grote waardebanner_archeologie

Bé Wagenaar was ongeveer twintig jaar als vrijwilliger verbonden aan de Deventer afdeling van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland (AWN). In die periode was hij nauw betrokken bij opgravingen in de stad. Zijn betekenis voor de verslaglegging was groot. Wagenaar maakte niet alleen overzichts- en detailfoto's tijdens de werkzaamheden, maar ook tekeningen op schaal. Hij ontwikkelde de foto's zelf in zijn eigen doka en voorzag ze van bijschriften. Voor de Deventer stadsarcheologen is het werk van Wagenaar nog steeds van grote waarde. Wagenaars documenten zijn daarmee van belang voor de geschiedschrijving van de stad Deventer. Ook studenten van de Saxion-opleiding Archeologie kunnen vanaf vandaag de collectie voor studiedoeleinden gebruiken.

Door iedereen te gebruiken

De collectie, bestaande uit 59 mappen vol materiaal, werd na het overlijden (in 2004) van Bé Wagenaar geschonken aan Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) en Saxion Bibliotheek. De originele tekeningen liggen bij de gemeente Deventer en de AWN. SAB heeft de mappen integraal gefotografeerd. Ze zijn online door te bladeren. Daarnaast zijn 358 foto's apart opgenomen in de beeldbank en voorzien van beschrijvingen. Het materiaal mag door iedereen gebruikt worden, mits bij publicatie altijd de herkomst en de maker vermeld worden (bronvermelding). De foto's kunnen ook rechtstreeks in www.deventerinbeeld.nl besteld worden. Archeologie is één van de zwaartepunten uit de collectie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek, gevestigd aan Klooster 12 in de Deventer binnenstad. De instelling is verbonden aan Saxion en de gemeente Deventer.